12.01.2020

Sara i Luka džez klavirom i violinom osvajaju SAD i Veliku Britaniju

Izvor: Vezuv

montenegro budva-old-town budva-yacht budva budva-beach

Sara Jovović i Luka Perazić iz Podgorice bivši su učenici Srednje muzičke škole “Vasa Pavić”, a danas oboje studiraju na prestižnim muzičkim akademijama - Sara na Berkli koledžu u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, a Luka na Guildhall school of music u Londonu.

Sara je u školi “Vasa Pavić” svirala klasični klavir. Uz oca muzičara, shvatila je da je džez ipak njena ljubav i sada na Berkliju studira džez klavir.

“Pošto je moj tata džez muzičar, uvijek sam bila okružena tom vrstom muzike. U Crnoj Gori ne postoji takav smjer, pa nisam imala sa kim da učim džez, osim sa ocem - što je super”, ispričala je ona “Vijestima”.

U muzici je od šeste godine, učestvovala je u brojnim radionicama, ali je “Umbria Jazz Clinics” u Peruđi, u Italiji, ta koja joj je donijela skoro puni iznos stipendije za Berkli. Ona je tamo izabrana među 250 učesnika radionice i jedna je od četvoro koji su dobili nagradu 80 odsto od ukupne školarine. To je i prva stipendija iz džez klavira koju je neko iz Crne Gore dobio od tog koledža.

“Tada sam shvatila da je to to čime želim da se bavim”, kaže Sara.
U Bostonu je već godinu i po. Prije odlaska na Berkli, svirala je sa ocem, kako bi mogla da zaradi za studije.

“Život tamo je mnogo skup”, poručuje ona.

Luka Perazić je na prvoj godini muzičke akademije Guildhall school of music u Londonu, na odsjeku violina. U životu nije ni sanjao da će jednom živjeti u Engleskoj, a tamo je, prije upisa na fakultet, završio i dvije godine srednje škole. Takođe dijete iz muzičke porodice, muzika je i za njega bila prirodan izbor u životu.
Kad je bio u drugom razredu, godine 2017, u Engleskoj je učestvovao na takmičenju Whitgift International music competition. Tada su Luka i njenov školski drug Kosta Popović, među 33 kandidata, prošli prvo audiciju za polufinale, a potom ušli i u finale takmičenja među 12 najbolje rangiranih učesnika na gudačkim instrumentima.

“Kosta i ja dobili smo punu stipendiju i tamo proveli pune dvije godine, gdje smo završili treći i četvrti razred srednje škole”, priča Luka za “Vijesti”.

Nakon toga, Kosta i on su se prijavili na sva tri konzervatorijuma u Engleskoj i na Guildhallu dobili punu stipendiju.

“U Engleskom sam već treću godinu, a na Akademiji sam tek završio prvi semestar i za sada sve ide kako treba”, kaže.
Luka je jedan od rijetkih sa ovih prostora koji je dobio priliku da bude na Guildhall akademiji, a nekad je vjerovao da to čak nije ni moguće.

“Prije pet, šest godina, to je izgledalo tako nerealno. London je jako skup grad, skupe su i studije, posebno za nas koji dolazimo iz država koje nisu članice Evropske unije. Za njih stipendija iznosi oko 9.000, dok je za nas koji nismo iz EU oko 22.500. To niko iz Crne Gore ne bi mogao da plati”, kaže Luka.

Osim na prilici da studira na Guildhallu, zahvalan je i što živeći u Londonu, ima priliku da često sluša i druge muzičare.

“U prilici sam da tamo slušam nevjerovatne koncerte za malo novca. Mogu da se edukujem, vježbam sa najboljim profesorima i to jako pomaže”, poručuje on.

Mladi muzičari dodaju da je za njih od velikog značaja i to što su na studijama okruženi studentima koji imaju iste ciljeve kao oni, da su srećni je su okruženi tolikim brojem studenata iz inostranstva i da od njih svakog dana mogu da nauče nešto novo. Konkurencije se ne plaše.

“Mene tolika konkurencija zapravo podstiče da budem bolja. Osim toga, konkurencija tamo je zdrava, jer osim što su fokusirani na sebe, ostali studenti su jednako raspoloženi da pomognu drugima”, priča Sara.

Po završetku studija u Bostonu, Sara planira da ide u Njujork. Luka se još ne izjašnjava, ali muzika je definitivno njihov životni izbor.

Nema ostavljanja za sjutra

Studiranje na prestižnim fakultetima nije lako. Luka kaže da ustaje jako rano, već u pet sati, ali dodaje i da ga raduje red i poštovanje tuđeg vremena.

“Po tri dana unaprijed moraš da iznajmiš prostor za vježbanje i tu nema prostora da mi se danas nešto ne radi i da kažem ‘a neću danas da vježbam’. Ako sam bukirao u šest, moram da vježbam u šest”, kaže.

I Sara potvrđuje gustinu rasporeda - časovi od jutra do mraka, potom probe… Ipak, ne žali, jer kaže da želi da iskoristi svaku priliku koja joj se pruža.

Stipendisti podgoričke kompanije “Vezuv”

Nakon što su podržali Ninu Bošković iz Podgorice i pomogli da ona lani na Oksfordu završi master, a Crna Gora dobije kliničkog embriologa, podgorička kompanija “Vezuv” u ovoj studentskoj godini stipendirala je upravo Saru i Luku.

Lena Bošković, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija u “Vezuvu”, kaže da su u kompaniji sa zadovoljstvom odlučili da podrže dvoje mladih muzičara. Sara i Luka do kraja studentske 2019/20. dobijaju uplate na mjesečnom nivou.
“Svjesni smo napora koji su Sara i Luka uložili da dođu do nivoa znanja i vještina potrebnih za upis na prestižne obrazovne ustanove, zbog čega smo odlučili da ih podržimo stipendijama. Ulaganje u znanje i obrazovanje je ulaganje u budućnost. Privilegija je biti u mogućnosti pomoći i dati dodatni podsticaj onima koji su najbolji, a zarad bolje budućnosti svih” rekla je ona.
Prije Sare i Luke, “Vezuv” je lani stipendiju dodijelio Nini Bošković, koja je na Kembridžu završila master studije u oblasti kliničke embriologije. Njen odlazak na jedan od najboljih svjetskih univerziteta bio je pod znakom pitanja, jer Ninina porodica nije mogla da izdvoji 43 hiljade eura za plaćanje školarine. Iako je na Oksford primljena kao jedna od 13 najboljih iz cijelog svijeta, na njene dopise za podršku, državne institucije nisu odgovarale. Nakon teksta u “Vijestima”, njeno školovanje u Britaniji pomogli su kompanija “Vezuv”, Zapad banka, Hipotekarna banka, Monteput, te Vlada i Ministarstvo prosvjete.

Podijeli