29.03.2023

Najveći naučni centar u Japanu ugostio je našu Ninu Bošković

Izvor:

budva-sea budva-marina budva-tourist-organization budva-activities budva-events

Na konferenciji u Tsukuba, organizovanoj od strane International Mammalian Genom Society pod nazivom “36th International Mammalian Genome Conference”, Nina je pozvana da prezentujem metodu RNK sekvenciranja koja se zove STRT-N.

U kompaniji smo ponosni na Ninin uspjeh, jer je privilegija biti u mogućnosti da pomažeš drugima, posebno kada je u pitanju obrazovanje mladih.

Marljiva i vrijedna, Nina je završila osnovne studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore (PMF UCG). Kao najbolja studentkinja, 2018. godine našla se među 13 kandidata koji su primljeni na master program kliničke embriologije, na britanskom “Oksfordu”.

Pored humanitarnog djelovanja, sporta i kulture, Vezuv je prepoznao ulaganje u znanje i obrazovanje mladih. Tako je kompanija pomogla Nini Bošković da završi master studije na prestižnom Univerzitetu Oksford iz oblasti Kliničke embriologije.

Ninina neumorna posvećenost i inspirativna želja da pomogne drugima nije prošla nezapaženo. 

“Ovo je bio moj prvi projekat na doktoratu i na njemu sam radila skoro dvije godine. STRT RNK sekvenciranje je bila jedna od prvim metoda za sekvenciranje RNK iz jedne ćelije, ali je zbog napretka platformi za sekvenciranja prestala da radi na maloj količini RNK koje se može naći u jednoj ćeliji. Kao pohvalu za moj trud i uspjeh da je opet napravim da radi na nivou jedne ćelije (pošto su već probali prethodno da to urade pa nisu uspjeli), moj mentor je odlučio da se metoda zove STRT-N (N zbog mog imena). Metodu smo prije dvije nedelje poslali za objavu, tako da sad čekamo komentare od časopisa.”, prenosi nam skromno.

Nina je trenutno doktorantkinja embriologije i genetike, radi na dva doktorata, u Finskoj i Švedskoj, ali je to nije spriječilo da nađe način da pomogne Crnoj Gori - parovima i uopšte osobama koje se suočavaju sa problemom neplodnosti iz Crne Gore, ona će biti onlajn savjetnica kada je u pitanju sterilitet. Nedavno je pokrenula Fejsbuk stranicu NinaFertiliy, stranicu prati i istoimeni Instagram profil, gdje već stižu prve molbe za savjet.

Sa platformom “Nina Fertility”, ona želi da pacijentima ponudi mjesto gdje mogu da dobiju odgovore na dileme, da objasni nauku koja stoji iza postupaka vantjelesne, jer vjeruje da treba da znaju o tome šta se dešava u njihovom tijelu i da sa takvim samopouzdanjem treba da se obrate klinici za VTO.

Za godine koje dolaze želimo joj puno uspjeha i sreće u daljem radu i želimo da izrazimo iskrenu zahvalnost za sav naporan rad i nesebičan trud koji ulaže da bi unaprijedila svoje znanje i pomogla drugima.

Ninin naporan rad i odlučnost su inspiracija za sve nas.

 

budva budva-nightlife budva-activities budva-tourist-organization budva-yacht
budva montenegro budva-Montenegro budva-beach-bar budva-sea
budva-beach budva-sea budva-Montenegro budva-tourist-organization budva-old-town

Podijeli